Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei
și Țării Românești, avea preferințe
culinare influențate de epoca sa, dar
și de gusturile moldovenești autentice.
Unul dintre preparatele care nu lipseau niciodată de pe masa de
dimineață a lui Cuza erau ouăle moi, alături de brânză de burduf, o
specialitate românească apreciată pentru gustul său intens și ușor sărat, potrivit Click!
Brânza era așezată pe o felie groasă de pâine de casă, coaptă în
cuptor cu lemne.
Potrivit sursei citate, această combinație simplă de ouă calde, brânză maturată și pâine
proaspătă era completată uneori de ceapă verde sau ridichi, în funcție de
sezon, și de un pahar de lapte dulce sau lapte prins.
Tot la micul dejun, domnitorul Cuza mai consuma ceai negru sau cafea turcească.
Pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a tipărit o singură carte de bucate. A fost și prima care a folosit sintagma de „bucătărie română”, într-o perioadă în care intelectualii promovau termenii de România, români, românism. Oamenii de atunci erau obișnuiți să prepare „bame cu carne sau pui”, „supă de lint”, „ciuperci umplute”, „budincă de orez” și ”burtă de vițel prăjită”.
Eveniment,Alexandru,aliment,Care,considerat,Cuza,dejun,domnitorului,este,Ioan,lipsea,masă,Micul,niciodată,super

