Este important să faci ce îți place!

Este important să faci lucrurile care îți plac

Este evident. Dar este cu adevărat important!

Un lucru pe care îl subliniez este de a fi dependent de telefonul tău care este doar un obicei foarte prost, dar, din păcate, unul cu adevărat eficient.

Un model de bază al modului în care se formează obiceiurile sunt cei trei R – Memento, Rutină, Recompensă. (Nu am venit eu însumi cu asta – Charles Duhigg este cea mai bună sursă a mea). Cu cât acestea se realizează mai ușor, este mult mai probabil ca obiceiul să se păstreze.

Pentru telefoanele noastre, acesta este:

Memento(uri): notificări, telefonul fiind mereu la îndemână, având nevoie de el pentru anumite sarcini (cum ar fi alarmele).

Rutină(e): parcurgerea rețelelor sociale, trimiterea unui mesaj text unui prieten, vizionarea unui videoclip.

Recompensa: Micul centru al plăcerii din creierul nostru care reacționează la un fel de aprobare.

Problema este că aceste recompense pe care le câștigi din rețelele sociale și vizionarea videoclipurilor ar putea să nu fie profund satisfăcătoare. În schimb, este suficient pentru a te împiedica să te plictisești extrem de mult, dar nu suficient pentru a te distra în mod semnificativ.

Plutiți chiar deasupra plictiselii, dar deloc aproape de fericire.

Sunt victima acestui lucru tot timpul. Petrec timpul făcând lucruri care nu mă interesează cu adevărat. Mă distrează pe termen scurt, dar mă lasă să mă simt ca un gunoi rapid după aceea.

Având în vedere că mă doare o mare parte a timpului și asta îmi afectează concentrarea, vreau să umplu timpul pe care îl am cu mai multă plăcere decât gunoiul superficial.

Ce iti place cu adevarat?

Toate acestea par foarte evidente. Pentru a fi fericit, fă lucruri care te fac fericit. Cu toate acestea, ne servește bine să ne gândim cu adevărat la ceea ce ne face fericiți, apoi să ne gândim dacă vom continua cu asta.

De exemplu, am putea să ne gândim mai des:

 • Care sunt lucrurile care mă fac fericit pe termen scurt, dar vinovat pe termen lung?
 • Ce mă face să mă simt cu adevărat mulțumit de mine?
 • Petrec mai mult timp pentru lucrurile care sunt pur și simplu ușoare sau mă provoc?
 • Fac același lucru iar și iar?
 • Cât de des închei ziua simțindu-mă mulțumit?
 • Cât de des încep ziua simțindu-mă încurajat de planul pe care mi l-am propus astăzi?

Aceste întrebări m-au ajutat să înțeleg mai bine ceea ce îmi place de fapt, mai degrabă decât acele activități care sunt pur și simplu ușor de făcut. În loc să mergi pe calea cea mai ușoară, petrece mai mult timp creând o viață pe care vrei cu adevărat să o trăiești.

Drept urmare, s-ar putea să descoperi că, după ce ai răspuns la aceste întrebări, a-ți găsi fericirea în ziua ta necesită un pic mai multă autodisciplină decât te-ai fi așteptat!

A fi mulțumit și fericit nu este doar un caz de a face „tot ce vrei”, pentru că poate fi destul de dificil de judecat. Mai degrabă, trebuie să ne gândim mai profund la lucrurile care ne plac, apoi să experimentăm modalități de a ne umple timpul cu mai mult.

Beneficiul acestei abordări pe care l-am găsit este că oprește transformarea totală într-o obligație. Mai degrabă, vrei să faci anumite lucruri pentru că ești încrezător că vor îmbunătăți sănătatea ta mintală.

De exemplu, de ce ai pierde un antrenament dacă știi că te vei simți bine după și în timpul acestuia? Este important să faci ce îți place!

Nu ai vrea? Exercițiul este ceva care are un potențial mult mai mare de a te face fericit decât să te așezi și să mănânci Pringles. (Promit că acest lucru nu vine din experiență personală…).

Una dintre cele mai mari probleme ale noastre este că „trăim ca și cum am trăi pentru totdeauna”, irosim viațacu lucruri fără sens, apoi ne plângem că viața este prea scurtă.

 • Ok, dar dacă nu am energie?
 • Ce faci atunci când vrei să faci ceva ce îți va plăcea, dar pur și simplu nu poți din cauza a ceva precum durerea cronică?

 

Este ușor să faci cel mai ușor lucru (cum ar fi să vizionezi videoclipuri fără gând ore întregi) pentru că îți lipsește energie. Deci, pentru mine, toate aceste activități fără minte tind să apară seara, după o zi în care am fost activ într-un fel.

Iată două lucruri pe care le-am găsit de ajutor: Activități cu energie ridicată și energie scăzută. Este important să faci ce îți place!

Împărțiți lucrurile de care vă bucurați în activități cu energie ridicată și activități cu energie scăzută. Pentru mine, merge cam asa:

Energie ridicată: scris, citit non-ficțiune, exerciții fizice.

Energie scăzută: Citiți ficțiune, yoga calmantă, Netflix

Nu vă faceți griji pentru asta.

Îngrijorarea cu privire la modul în care îți petreci timpul este probabil să te obosească și mai mult și să te facă să te simți extrem de vinovat. Uneori, pur și simplu nu ai prea multă energie și vrei doar să vizionezi videoclipuri pentru un timp.

Stabiliți-vă o intenție bună și bucurați-vă de timpul pe care îl aveți.

Este important, dar gândește-te, nu-ți face griji.

Când mi s-a adus aminte de acest concept, am început să mă simt vinovat pentru modul în care îmi petrec timpul (sunt așa de ani de zile). Pentru că am transformat lucrurile pe care vreau să le fac în lucruri pe care trebuie să le fac.

Dacă nu îndeplinești o obligație, te simți prost.

Dacă faci totul o obligație, probabil că te simți prost pentru că nu poți face totul.

Nu totul este o obligație. Amintește-ți asta atunci când spui „Ar trebui să fac asta și ar trebui să fac asta”.

Așa că folosește mai mult timp pentru lucrurile pe care le faci cu plăcere. Fiți conștienți de această intenție, deoarece este un memento util că timpul nostru este adesea limitat de lucruri care nu sunt sub controlul nostru.

Sună de rău augur, dar este adevărat. Una dintre cele mai mari probleme ale noastre este că „trăim ca și cum am trăi pentru totdeauna”, o irosim cu lucruri fără sens, apoi ne plângem că viața este prea scurtă.

Poate că viața nu este prea scurtă. Important este să ne facem timp pentru a face lucruri care ne plac.

Dacă ceva este important cu adevărat, acest lucru este să fii fericit.

Ca întotdeauna, mulțumesc pentru citit!

Întrebarea mea pentru tine este:

Ce îți place și ce vrei să faci mai mult?

Dr. Iliuță Daniel

4 Comments

 1. Concluzia? Nu lucrurile sau persoanele te fac fericit.
  Fericirea este o stare de spirit care tine de tine si felul in care te vezi si vezi viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suntem un magazin specializat in distributia de echipament  medical de calitate superioara dedicat personalului sanitar.

Categorii

Copyright © 2021 MedSmart & FirmeSrl . All Rights Reserved.

Add to cart