Efectul placebo

V-ați întrebat de multe ori ce este efectul placebo?

În opinia mea cu toți am avut la un moment dat al vieții efectul placebo.

M-am gândit să fac acest articol pentru a explica pe înțelesul tuturor efectele acestui fenomen.

Un placebo este orice lucru care pare a fi un tratament medical „real” – dar nu este. Ar putea fi o pastilă, o lovitură sau un alt tip de tratament „fals”. Ceea ce au în comun toți placebo este că nu conțin o substanță activă menită să afecteze sănătatea.

Cum se utilizează placebo?

Cercetătorii folosesc placebo în timpul studiilor pentru a-i ajuta să înțeleagă ce efect ar putea avea un medicament nou sau un alt tratament asupra unei anumite afecțiuni.

Pentru a înțelege mai bine efectul placebo vă atașez următorul filmuleț:

De exemplu, unii oameni dintr-un studiu ar putea primi un medicament nou pentru scăderea colesterolului. Alții ar primi un placebo. Nici una dintre persoanele din studiu nu va ști dacă au primit tratamentul real sau placebo.

Cercetătorii compară apoi efectele medicamentului și placebo asupra persoanelor din studiu. În acest fel, pot determina eficacitatea noului medicament și pot verifica efectele secundare.

Ce este un placebo?

Uneori, o persoană poate avea un răspuns la un placebo. Răspunsul poate fi pozitiv sau negativ. De exemplu, simptomele persoanei se pot îmbunătăți sau persoana poate avea ceea ce pare a fi efecte secundare ale tratamentului. Aceste răspunsuri sunt cunoscute sub numele de „efect placebo”.

Există unele condiții în care un placebo poate produce rezultate chiar și atunci când oamenii știu că iau un placebo. Studiile arată că placebo-urile pot avea un efect asupra unor condiții precum:

Depresia

Anxietatea

Durerea

Tulburările de somn

Sindromul colonului iritabil

Menopauza

Într-un studiu care a implicat persoane diagnosticate cu astm sau creat două loturi.

  • Primul lot la care s-a folosit un bronhodilatator
  • Al doilea lot la care s-a folosit un inhalator placebo

Atunci când cercetătorii au cerut percepția oamenilor despre cum se simțeau, inhalatorul placebo a fost raportat ca fiind la fel de eficient ca inhalatorul precedent.

Cum funcționează efectul Placebo?

Cercetările privind efectul placebo s-au concentrat pe relația dintre minte și corp. Una dintre cele mai frecvente teorii este că efectul placebo se datorează așteptărilor unei persoane. Dacă o persoană se așteaptă ca o pastilă să facă ceva, atunci este posibil ca propria chimie a organismului să poată provoca efecte similare cu cele pe care le-ar fi putut provoca un medicament.

Exemplu

Într-un studiu, oamenilor li s-a administrat un placebo și li s-a spus că este un stimulent. După administrarea pilulei, pulsul lor a accelerat, tensiunea arterială a crescut și viteza de reacție s-a îmbunătățit. Când oamenilor li s-a administrat aceeași pastilă și li s-a spus că este pentru a-i ajuta să adoarmă, ei au experimentat efectele opuse.

Experții spun, de asemenea, că există o relație între cât de puternic se așteaptă o persoană să aibă rezultate și dacă apar sau nu rezultate. Cu cât sentimentul este mai puternic, cu atât este mai probabil ca o persoană să experimenteze efecte pozitive. Poate exista un efect profund datorită interacțiunii dintre pacient și medic.

Același lucru pare a fi adevărat pentru efectele negative. Dacă oamenii se așteaptă să aibă efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, greață sau somnolență, există o șansă mai mare ca aceste reacții să apară.

Faptul că efectul placebo este legat de așteptări nu îl face imaginar sau fals. Unele studii arată că există modificări fizice reale care apar cu efectul placebo. De exemplu, unele studii au documentat o creștere a producției de endorfine din organism, unul dintre analgezicele naturale ale organismului.

Una din probleme

O problemă cu efectul placebo este că poate fi dificil să se distingă de efectele reale ale unui medicament real în timpul unui studiu. Găsirea modalităților de a distinge între efectul placebo și efectul tratamentului poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului și la scăderea costului testării medicamentelor. Și mai multe studii pot duce, de asemenea, la modalități de a utiliza puterea efectului placebo în tratarea bolii.

Placebo vs Nocebo

Este bine cunoscut faptul că placebo este o substanță fără efecte medicale, care beneficiază de starea de sănătate din cauza convingerii pacientului că substanța este eficientă.

Nocebo fiind definit ca o substanță fără efecte medicale, dar care agravează starea de sănătate a persoanei luându-l după credințele și așteptările negative ale pacientului.

Începând cu istoricul efectului placebo și oferind o trecere în revistă a celor mai semnificative studii care raportează despre efectul placebo din perioada 1939-2013. Intenția noastră să aruncăm o privire generală asupra acestui fenomen discutând teoriile neurobiologice și alte teorii ale originii și concentrându-se în special pe domeniul psihiatriei și ajungând în cele din urmă la concluzii privind conducerea studiilor clinice și ale eticii.

În ceea ce privește psihiatria, efectul placebo are un rol substanțial în majoritatea afecțiunilor psihiatrice, inclusiv depresie, anxietate, dependențe și, contrar a ceea ce s-ar fi putut aștepta, schizofrenia.

În mod similar, efectul nocebo nu trebuie neglijat deoarece studiile sunt efectuate pentru a identifica factorii care îl determină, astfel încât să poată fi prevenit.

Dr. Iliuță Daniel

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suntem un magazin specializat in distributia de echipament  medical de calitate superioara dedicat personalului sanitar.

Categorii

Copyright © 2021 MedSmart & FirmeSrl . All Rights Reserved.

Add to cart