Ce ar trebui să faci în cazul unei explozii nucleare?

Ce să știți despre exploziile nucleare

Exploziile nucleare implică utilizarea armelor nucleare, care sunt dispozitive folosite pentru a crea o explozie masivă, distructivă. Aceste explozii pot avea loc în câteva minute fără avertisment.

Care sunt pericolele unei explozii nucleare?

Există mai multe pericole asociate cu exploziile nucleare. Un fulger puternic de la o explozie poate cauza orbire temporară a unei persoane pentru mai puțin de un minut.

Un alt pericol este denumit un val de explozie care poate provoca moartea, rănirea și deteriorarea clădirilor la câțiva km distanță de originea exploziei. Focul și căldura de la o explozie nucleară pot duce la arsuri ale pieli foarte grave.

Expunerea la radiații de la o explozie poate deteriora celulele unei persoane din corpul său și poate provoca moartea.

Exploziile nucleare pot provoca, de asemenea, precipitații, care sunt murdărie vizibilă radioactivă și resturi care cad din cer pe câțiva km distanta și pot îmbolnăvi oamenii care se află afară. Precipitațiile sunt foarte periculoase în primele ore după o explozie, deoarece produc niveluri ridicate de radiații.

În plus, focul și căldura de la o explozie nucleară pot duce la o moarte extrem de rapidă.

Cum mă pot pregăti și să rămân în siguranță dacă are loc o explozie nucleară?

Exploziile nucleare sunt imprevizibile, dar asta nu înseamnă că nu poți lua măsurile de precauție necesare pentru a fi în siguranță.

Atunci când oficialii oferă avertismente cu privire la o posibilă explozie, este esențial să ajungeți într-un spațiu sigur sau rapid într-o clădire din apropiere. În fiecare locație, este important să evitați să stați lângă ferestre pentru a rămâne protejat de explozie, căldură și radiații de la o explozie nucleară.

Dacă ești afară când are loc o explozie nucleară, ar trebui să găsești acoperire în spatele oricărui lucru care oferă protecție împotriva exploziei. Este important să stai întins cu fața în jos pentru a-ți proteja pielea de căldură și resturile zburătoare. De asemenea, ar trebui să evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.

Este esențial să existe provizii adecvate în timpul unui atac nuclear. Trusele de aprovizionare de urgență sunt ideale pentru a le lua cu tine atunci când stai undeva pentru o perioadă lungă de timp. Acest kit ar trebui să conțină apă îmbuteliată, alimente ambalate, medicamente, baterii și un radio cu manivelă sau cu baterii pentru a primi rapoarte media în cazul în care pierdeți curent.

Persoanele care sunt bolnave sau rănite într-o explozie nucleară ar trebui să asculte instrucțiunile de a solicita asistență medicală atunci când forțele de ordine consideră că este sigur să părăsească un spațiu sigur. Odată ce este în siguranță, ar trebui să sunați la furnizorul de servicii medicale pentru instrucțiuni. Dacă locuiți într-un adăpost public, trebuie să informați angajații din unitate, astfel încât aceștia să poată contacta un spital sau o clinică locală.

Ce se întâmplă dacă sunt expus la radiații în timpul unei explozii nucleare?

Dacă sunteți expus la radiații, trebuie să vă îndepărtați imediat hainele și să vă spălați pielea dacă este neprotejată. De asemenea, este important să evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.

Faceți un duș sau spălați-vă cu apă și săpun pentru a îndepărta rezidurile de pe orice piele sau păr care nu a fost acoperit. Dacă nu puteți să vă spălați sau să faceți duș, folosiți un prosop sau o cârpă umedă curată pentru a șterge orice piele sau păr care a fost expus. Dacă sunteți proprietarul unui animal de companie, ar trebui să vă curățați temeinic animalele de companie pentru a le proteja de posibile radiații.

Dezinfectantul pentru mâini și șervețelele dezinfectante nu sunt articole eficiente pentru curățarea pielii după expunerea la radiații.

Unde ar trebui să mergi în timpul unei explozii nucleare?

A avea un spațiu de adăpost desemnat este una dintre cele mai bune modalități de a te pregăti înainte de un potențial dezastru. Aceste zone pot fi locuri în care vă petreceți cea mai mare parte a timpului, inclusiv casa, biroul și școala. Spațiile exterioare precum mașinile și casele mobile nu oferă un adăpost de calitate în timpul unei posibile explozii nucleare.

Când are loc o explozie nucleară, cel mai bun loc pentru a căuta adăpost este în subsol sau în mijlocul unei încăperi într-unul dintre aceste locuri, pentru a evita expunerea la radiații. Dacă aveți animale de companie, asigurați-vă că sunt cu dvs. și protejate.

Dacă o persoană se adăpostește cu persoane care nu sunt familia lor, este important să păstrați o distanță de 6 metri de ei.

Familiile care sunt separate în timpul exploziilor nucleare ar trebui să rămână înăuntru oriunde s-ar afla și ar trebui să aștepte să reia legătura cu cei dragi pentru a evita expunerea potențială la radiații.

Este recomandat să rămâneți în interiorul unei clădiri timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale de aplicare a legii vă oferă alte instrucțiuni.

Depresia

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem este că moartea spiritului nostru și lipsa dorinței noastre de a continua să ne ducem destinul până la capăt, este să nu cedăm niciodată încercărilor date de către viață.

Depresia, în viziunea mea, fiind boala care omoară oamenii fără o deteriorare vizibilă a organismului, depresia fiind una din cele mai “perverse” bolii cunoscute ale omenirii.

Iubirea, încrederea și speranța sunt cele trei trăiri omenești care vor ține această boală înșelătoare la distanță.

Ce este depresia?

Depresia (tulburarea depresivă majoră) este o boală medicală frecventă și gravă care afectează negativ modul în care te simți, modul în care gândești și modul în care acționezi. Din fericire, este și tratabil. Depresia provoacă sentimente de tristețe și/sau o pierdere a interesului față de activitățile pe care cândva le făceai cu plăcere. Poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice și poate scădea capacitatea dumneavoastră de a funcționa la serviciu și acasă.

Simptomele depresiei

Acestea pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 • Te simți trist sau ai o dispoziție deprimată?
 • Pierderea interesului sau a plăcerii față de activitățile odată preferate.
 • Modificări ale apetitului (scăderea sau creșterea în greutate, fără prezența unei diete).
 • Probleme cu somnul (dormi prea mult sau prea puțin).
 • Pierderea energiei sau oboseală crescută.
 • Creșterea activității fizice fără scop (de exemplu, incapacitatea de a sta nemișcat, ritmul, strângerea mâinii) sau vorbirea încetinită (aceste acțiuni trebuie să fie suficient de severe pentru a fi observate de alții).
 • A te simți lipsit de valoare sau vinovat.
 • Dificultatea de a gândi, de a te concentra sau de a lua decizii.
 • Gânduri de moarte sau sinucidere.

Simptomele trebuie să dureze cel puțin două săptămâni și trebuie să reprezinte o schimbare a nivelului anterior de funcționare pentru un diagnostic de depresie.

De asemenea, afecțiunile medicale (de exemplu, probleme cu tiroida, o tumoare pe creier sau deficiență de vitamine) pot imita simptomele depresiei, așa că este important să excludem cauzele medicale de altă natură.

Depresia afectează aproximativ unul din 15 adulți (6,7%) într-un anumit an, și una din șase persoane (16,6%) va experimenta depresia la un moment dat în viață.

Depresia poate apărea oricând, dar, în medie, apare mai întâi la sfârșitul adolescenței până la 30 de ani.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de depresie. Unele studii arată că o treime dintre femei vor experimenta un episod depresiv major în timpul vieții. Există un grad ridicat de transmitere ereditară (aproximativ 40%) atunci când rudele de gradul I (părinți/copii/frați) au depresie.

Depresia este diferită de tristețe, durere sau doliu

Moartea unei persoane dragi, pierderea unui loc de muncă sau sfârșitul unei relații sunt experiențe dificile de îndurat pentru o persoană.

Este normal ca sentimentele de tristete sau durere sa se dezvolte ca raspuns la astfel de situatii. Cei care se confruntă adesea cu pierderi s-ar putea descrie ca fiind „depresivi”.

Dar a fi trist nu este același lucru cu a avea depresie.

Procesul de doliu este natural și unic pentru fiecare individ și împărtășește unele dintre aceleași trăsături ale depresiei. Atât durerea, cât și depresia pot implica tristețe intensă și retragere de la activitățile obișnuite.

Ele sunt, de asemenea, diferite în moduri importante:

În durere, sentimentele dureroase apar în valuri, adesea amestecate cu amintiri pozitive ale defunctului.

În depresia majoră, starea de spirit și/sau interesul (plăcerea) sunt scăzute timp mai îndelungat de două săptămâni.

În durere, stima de sine este de obicei menținută. În depresia majoră, sentimentele de inutilitate și auto-ura sunt frecvente.

În durere, gândurile despre moarte pot apărea atunci când te gândești sau apare ideția de „a te alătura” persoanei iubite decedate. În depresia majoră, gândurile sunt concentrate pe încheierea vieții cuiva din cauza sentimentului de lipsă de valoare sau de nemerit de a trăi sau de a nu putea face față durerii depresiei.

Durerea și depresia pot coexista. Pentru unii oameni, moartea unei persoane dragi, pierderea unui loc de muncă sau victima unui atac fizic sau a unui dezastru major poate duce la depresie.

Când durerea și depresia apar concomitent, durerea este mai severă și durează mai mult decât durerea fără depresie.

Distingerea între durere și depresie este importantă și poate ajuta oamenii să obțină ajutorul, sprijinul sau tratamentul de care au nevoie.

Factori de risc pentru depresie

Depresia poate afecta pe oricine, chiar și pe o persoană care pare să trăiască în circumstanțe relativ ideale.

Mai mulți factori pot juca un rol în depresie:

 1. Biochimie: diferențele dintre anumite substanțe chimice din creier pot contribui la simptomele depresiei.
 2. Genetică: depresia poate apărea în familii. De exemplu, dacă un geamăn identic suferă de depresie, celălalt are o șansă de 70% să aibă boala cândva în viață.
 3. Personalitate: Persoanele cu stima de sine scăzută, care sunt ușor copleșiți de stres sau care sunt în general pesimiste, par a fi mai predispuse sa experimenteze depresie.
 4. Factori de mediu: expunerea continuă la violență, neglijare, abuz sau sărăcie poate face unii oameni mai vulnerabili la depresie.

Cum este tratată depresia?

Depresia este printre cele mai tratabile dintre tulburările mintale. Între 80% și 90% la sută dintre persoanele cu depresie răspund în cele din urmă bine la tratament. Aproape toți pacienții obțin o oarecare ameliorare din simptomele lor.

Înainte de un diagnostic sau de un tratament, un profesionist din domeniul sănătății ar trebui să efectueze o evaluare de diagnostic amănunțită, inclusiv un interviu și o examinare fizică.

În unele cazuri, se poate face un test de sânge pentru a se asigura că depresia nu se datorează unei afecțiuni precum o problemă cu tiroida sau o deficiență de vitamine (inversarea cauzei medicale ar atenua simptomele asemănătoare depresiei).

Evaluarea va identifica simptomele specifice și va explora istoricul medical și familial, precum și factorii culturali și de mediu, cu scopul de a ajunge la un diagnostic și de a planifica un curs de acțiune.

Medicamentație

Chimia creierului poate contribui la depresia unei persoane și poate lua în considerare tratamentul. Din acest motiv, antidepresivele ar putea fi prescrise pentru a ajuta la modificarea chimiei creierului cuiva. Aceste medicamente nu sunt sedative, „superioare” sau tranchilizante. Nu formează obiceiuri. În general, medicamentele antidepresive nu au niciun efect stimulativ asupra persoanelor care nu se confruntă cu depresie.

Antidepresivele

Aceste medicamente pot produce o oarecare îmbunătățire după primele două săptămâni de utilizare, dar este posibil ca beneficiile complete să nu fie observate timp de două până la trei luni. Dacă un pacient simte o îmbunătățire mică sau deloc după câteva săptămâni, psihiatrul său poate modifica doza de medicament sau poate adăuga sau înlocui un alt antidepresiv. În unele situații, alte medicamente psihotrope pot fi utile. Este important să anunțați medicul dumneavoastră dacă un medicament nu funcționează sau dacă aveți reacții adverse.

De obicei, psihiatrii recomandă pacienților să continue să ia medicamente timp de șase luni sau mai multe după ce simptomele s-au ameliorat. Tratamentul de întreținere pe termen mai lung poate fi sugerat pentru a reduce riscul de episoade viitoare pentru anumite persoane cu risc crescut.

Psihoterapie

Psihoterapia sau „terapia vorbirii” este uneori folosită singură pentru tratamentul depresiei ușoare; pentru depresia moderată până la severă, psihoterapia este adesea folosită împreună cu medicamentele antidepresive.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) s-a dovedit a fi eficientă în tratarea depresiei. TCC este o formă de terapie axată pe rezolvarea problemelor în prezent. TCC ajută o persoană să recunoască gândirea distorsionată/negativă cu scopul de a schimba gândurile și comportamentele pentru a răspunde provocărilor într-un mod mai pozitiv.

Psihoterapia poate implica doar individul, dar poate să includă și pe alții.

De exemplu, terapia de familie sau de cuplu poate ajuta la abordarea problemelor din cadrul acestor relații apropiate. Terapia de grup reunește persoanele cu boli similare într-un mediu de sprijin și poate ajuta participantul să învețe cum să se descurce cu alții în situații similare.

In funcție de severitatea depresiei, tratamentul poate dura câteva săptămâni sau mult mai mult. În multe cazuri, o îmbunătățire semnificativă poate fi realizată în 10 până la 15 ședințe.

Terapia electroconvulsivă (ECT)

Această terapie este un tratament medical care a fost cel mai frecvent rezervat pacienților cu depresie majoră severă care nu au răspuns la alte tratamente. Aceasta implică o scurtă stimulare electrică a creierului în timp ce pacientul este sub anestezie.

Un pacient primește de obicei ECT de două până la trei ori pe săptămână pentru un total de șase până la 12 tratamente.

De obicei, este gestionat de o echipă de profesioniști medicali instruiți, inclusiv un psihiatru, un anestezist și o asistentă medicală.

ECT a fost utilizată încă din anii 1940, iar mulți ani de cercetare au condus la îmbunătățiri majore și la recunoașterea eficacității sale ca un tratament de bază, mai degrabă decât un tratament de „ultimă soluție”.

Autoajutorare și Coping

Există o serie de lucruri pe care oamenii le pot face pentru a ajuta la reducerea simptomelor depresiei. Pentru mulți oameni, exercițiile fizice regulate ajută la crearea unor sentimente pozitive și îmbunătățesc starea de spirit.

Un somn de calitate suficient în mod regulat, o dietă sănătoasă și evitarea consumului de alcool pot ajuta la reducerea simptomelor depresive.

Depresia este o boală reală și este nevoie de ajutor în majoritatea cazurilor. Cu un diagnostic și tratament adecvat, marea majoritate a persoanelor cu depresie o vor depăși.

Dacă vă confruntați cu simptome de depresie, un prim pas este să vă consultați medicul de familie sau psihiatru.

Vorbiți despre preocupările dvs. și solicitați o evaluare amănunțită. Acesta este un început pentru a vă adresa nevoilor de sănătate mintală.

Psihoterapie

Ce este Psihoterapia?

Psihoterapie numită și terapie prin vorbire, este un tip de tratament pentru sănătatea mintală.

Este adesea folosit fie singur, fie împreună cu medicamente pentru a trata tulburările mintale. În timpul unei sesiuni de psihoterapie, discutați cu un medic sau cu un profesionist autorizat în domeniul sănătății mintale pentru a identifica și schimba gândurile tulburătoare.

Beneficiile Psihoterapiei

Psihoterapia ajută persoanele cu o tulburare mintală să:

 • Înțelegeți comportamentele, emoțiile și ideile care contribuie la boala lor și învățați cum să le modificați, pentru înlăturarea problemelor.
 • Înțelegeți și identificați problemele sau evenimentele de viață, cum ar fi o boală majoră, un deces în familie, o pierdere a unui loc de muncă sau un divorț.
 • Învață tehnici sănătoase de coping(termen introdus de psihologi, care descrie totalitatea eforturilor cognitive și comportamentale ale unui individ, realizate pentru a rezolva o situatie care îl depășește la un moment dat si care reprezintă un factor generator de stres) și abilități de rezolvare a problemelor.

Toate acestea contribuie la boala lor și îi ajută să înțeleagă că sunt capabili de a rezolva sau a îmbunătăți situația cu forțele proprii. Recăpătați un sentiment de control și plăcere în viață.

Tipuri de terapie aplicate în Psihoterapie

 

 

Terapia poate fi administrată într-o varietate de formate, inclusiv:

 • Individual: Această terapie implică doar pacientul și terapeutul.
 • Grup: Doi sau mai mulți pacienți pot participa la terapie în același timp. Pacienții sunt capabili să împărtășească experiențe și să învețe că alții simt la fel și au avut aceleași experiențe.
 • Conjugal/cupluri: Acest tip de terapie îi ajută pe soții și partenerii să înțeleagă de ce persoana iubită are o tulburare mintală, ce pot ajuta schimbările în comunicare și comportamente și ce pot face pentru a face față. Acest tip de terapie poate fi folosit și pentru a ajuta un cuplu care se luptă cu aspecte ale relației lor.
 • Familia: Deoarece familia este o parte cheie a echipei care ajută persoanele cu boli mintale să se îmbunătățească, uneori este util pentru membrii familiei să înțeleagă prin ce trece persoana iubită, cum pot face față ei înșiși și ce pot face pentru a ajuta.

Psihoterapia poate trata următoarele tulburări

Psihoterapia poate trata o gamă largă de tulburări mintale, inclusiv:

 • Depresie.
 • Tulburare bipolară.
 • Anxietate.
 • Anorexie, bulimie și alte tulburări de alimentație.
 • Tulburare de stres posttraumatic (PTSD).
 • Schizofrenie.
 • Dependențe.
 • Tulburări de personalitate.

Psihoterapia te poate ajuta!

 

Înțelegeți comportamentele, emoțiile și ideile care pot fi în spatele bolii dvs. și cum să le schimbați.
Identificați evenimentele din viață, cum ar fi o boală, divorț sau traumă din copilărie, care ar putea fi la baza problemelor dvs.
Recăpătați un sentiment de control și plăcere în viață.
Învață modalități sănătoase de a aborda problemele.
Aflați cum să lucrați cu alții pentru a rezolva conflictele.
Uneori, psihoterapia poate fi un prim tratament eficient pentru tulburările mintale. Dar pentru mulți oameni, o combinație de terapie prin vorbire și medicamente poate funcționa cel mai bine.

Tipuri de Psihoterapie

 

Există mai multe abordări pe care profesioniștii din domeniul sănătății mintale le pot folosi pentru a oferi psihoterapie. După ce vorbește cu tine despre tulburarea ta, terapeutul tău va decide ce abordare să folosești.

Diferite abordări ale terapiei includ:

Terapie psihodinamică

Terapia psihodinamică se bazează pe presupunerea că aveți probleme emoționale din cauza conflictelor nerezolvate, în general inconștiente, care decurg adesea din copilărie. Scopul acestui tip de terapie este ca tu să înțelegi și să gestionezi mai bine aceste sentimente vorbind despre experiențe. Terapia psihodinamică se face pe o perioadă de cel puțin câteva luni, deși poate dura mai mult, chiar ani.

Terapie interpersonală

Terapia interpersonală se concentrează pe comportamentele și interacțiunile pe care le aveți cu familia și prietenii. Scopul acestei terapii este de a vă îmbunătăți abilitățile de comunicare și de a crește stima de sine într-o perioadă scurtă de timp. De obicei durează 3 până la 4 luni și funcționează bine pentru depresia cauzată de doliu, conflicte relaționale, evenimente majore de viață și izolarea socială.

Terapiile psihodinamice și interpersonale vă ajută să rezolvați bolile mintale cauzate de:

Pierdere sau durere.
Conflicte de relație.
Tranziții de rol, cum ar fi a deveni părinte sau îngrijitor.

Terapie cognitiv comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală ajută persoanele cu boli mintale să identifice și să schimbe percepțiile inexacte pe care le pot avea despre ei înșiși și despre lumea din jurul lor. Terapeutul vă ajută să stabiliți noi moduri de gândire, îndreptând atenția atât asupra ipotezelor „greșite”, cât și asupra celor „corecte” pe care le faceți despre voi și despre ceilalți.

Terapia cognitiv-comportamentală este recomandată persoanelor:

 

 • Care gândesc și se comportă în moduri care declanșează și perpetuează bolile mintale.
 • Care suferă de depresie sau tulburări de anxietate ca singur tratament sau, în funcție de severitate, în plus față de tratamentul cu medicamente antidepresive.
 • Care refuză sau nu pot să ia medicamente antidepresive predispun boli mintale care provoacă suferință, dizabilități sau probleme interpersonale.

Terapia comportamentală dialectică

Terapia comportamentală dialectică (DBT) este un tip de terapie cognitiv-comportamentală utilizată pentru pacienții cu risc ridicat și greu de tratat. Termenul „dialectic” provine de la ideea că reunirea a două opuse în terapie – acceptarea și schimbarea, aduc rezultate mai bune decât oricare dintre ele singure. DBT vă ajută să schimbați comportamentele nesănătoase, cum ar fi minciuna și autovătămarea, prin ținerea unor jurnale zilnice, terapie individuală și de grup și coaching telefonic.

DBT a fost conceput inițial pentru a trata persoanele cu comportament suicidar și tulburare de personalitate limită. Dar a fost adaptat pentru alte probleme de sănătate mintală care amenință siguranța, relațiile, munca și bunăstarea emoțională a unei persoane.

DBT cuprinzător se concentrează pe patru moduri de a îmbunătăți abilitățile de viață:

 1. Toleranță la suferință. Să simți emoții intense, cum ar fi furia, fără a reacționa impulsiv sau a folosi auto-rănirea sau consumul de substanțe pentru a atenua suferința.
 2. Reglarea emoțiilor. Recunoașterea, etichetarea și ajustarea emoțiilor.
 3. Sănătate mintală. Devenind mai conștient de tine și de ceilalți și atent la momentul prezent.
 4. Eficacitatea interpersonală. Navigarea conflictelor și interacțiunea asertivă.

Terapie de susținere

Terapeutul tău te învață să înveți să-ți gestionezi singur anxietatea și gândurile inutile. Această abordare vă ajută să vă întăriți stima de sine.

Formele alternative și complementare de terapie pot ajuta, de asemenea. Le puteți folosi în combinație cu psihoterapie.

Terapie asistată de animale. Câinii, caii și alte animale pot ajuta la ameliorarea anxietății, a depresiei și pot aduce confort.
Terapie prin artă și muzică. Acest lucru vă poate permite să vă exprimați și să procesați durerea și alte sentimente.

Sfaturi pentru o psihoterapie eficientă

 

Terapia eficientă depinde de participarea ta activă. Este nevoie de timp, efort și regularitate.

Țineți cont de aceste sfaturi când începeți terapia:

 • Participați la toate întâlnirile programate.
 • Lucrați cu terapeutul pentru a stabili obiective de la început. Revizuiește-le din când în când.
 • Identificați sursele de stres. Încercați să țineți un jurnal și să notați evenimentele stresante și pozitive.
 • Resetați prioritățile. Subliniați comportamentul pozitiv și eficient.
 • Fă-ți timp pentru activități recreative și plăcute.
 • Comunica. Explicați și afirmați-vă nevoile cuiva în care aveți încredere. Scrieți într-un jurnal pentru a vă exprima sentimentele.
 • Concentrați-vă pe rezultate pozitive și găsiți metode pentru reducerea și gestionarea stresului.
 • Fii deschis și sincer. Succesul depinde de disponibilitatea dvs. de a vă împărtăși gândurile, sentimentele și experiențele și de a lua în considerare noi perspective, idei și moduri de a face lucrurile. Dacă sunteți reticent să vorbiți despre anumite probleme din cauza emoțiilor dureroase, a jenei sau a temerilor legate de reacția terapeutului dvs., anunțați-l pe terapeut.
 • Respectați planul dvs. de tratament. Dacă vă simțiți dezamăgiți sau lipsiți de motivație, poate fi tentant să săriți peste ședințele de psihoterapie. Acest lucru vă poate perturba progresul. Încercați să participați la toate sesiunile și să vă gândiți la ceea ce doriți să discutați.
 • Nu vă așteptați la rezultate instantanee. Lucrul la probleme emoționale poate fi dureros și poate necesita muncă grea. Este posibil să aveți nevoie de mai multe sesiuni înainte de a începe să observați îmbunătățiri.
 • Fă-ți temele între sesiuni. Dacă terapeutul vă cere să vă documentați gândurile într-un jurnal sau să faceți alte activități în afara sesiunilor de terapie, continuați. Aceste teme te pot ajuta să aplici ceea ce ai învățat în sesiunile de terapie în viața ta.

Cum să alegi un psihoterapeut

 

Este important să vă placă și să vă simțiți confortabil cu terapeutul dumneavoastră. Mii de psihologi autorizați și alți profesioniști autorizați lucrează în acest domeniu. Luând în considerare intervievarea lor prin telefon, video sau în persoană până când găsiți o potrivire bună. Le puteți găsi cerând referințe familiei și prietenilor dvs. sau căutând pe internet.

Înainte de a alege un terapeut, poate doriți să întrebați:

 • Cât percep ei.
 • Dacă acceptă asigurarea.
 • Orele pentru programări.
 • Ani de experienta.
 • Domenii de expertiza.
 • Abordarea lor de tratament.
  Indiferent dacă oferă sau nu telesănătate (programari virtuale)

La ce să vă așteptați în timpul psihoterapiei

Majoritatea sesiunilor de terapie durează 45-50 de minute. Este o conversație ghidată. Terapeutul tău poate pune multe întrebări, mai ales când începi. Ar putea dori să știe despre istoria și experiențele tale, despre sentimentele și grijile tale.

Cel mai bine este să fiți amândoi de acord cu privire la obiectivele tratamentului dumneavoastră. Terapeutul dvs. poate dori să programeze mai multe sesiuni. Unii terapeuți pot prescrie medicamente dacă este necesar.

Dr. Iliuta Daniel

Hipnoza

Hipnoza

Ce este hipnoza?

Hipnoza este o stare mentală asemănătoare cu transa în care oamenii experimentează o atenție sporită, concentrare și sugestibilitate. În timp ce hipnoza este adesea descrisă ca o stare asemănătoare somnului, este mai bine exprimată ca o stare de atenție concentrată, sugestibilitate sporită și fantezii vii. Oamenii aflați într-o stare hipnotică par adesea somnoroși și dezactivați, dar, în realitate, sunt într-o stare de hiper-conștientizare.

Deși există multe mituri și concepții greșite, hipnoza este un proces foarte real care poate fi folosit ca instrument terapeutic. S-a demonstrat că hipnoza are beneficii medicale și terapeutice, în special în reducerea durerii și a anxietății. S-a sugerat chiar că hipnoza poate reduce simptomele demenței.

Tipuri de hipnoză

Există câteva moduri diferite prin care hipnoza poate fi livrată:

Hipnoza ghidată

Această formă de hipnoză implică utilizarea unor instrumente precum instrucțiuni înregistrate și muzică pentru a induce o stare hipnotică. Site-urile online și aplicațiile mobile folosesc adesea această formă de hipnoză.

Hipnoterapia

Hipnoterapia este utilizarea hipnozei în psihoterapie și este practicată de medici și psihologi autorizați pentru a trata afecțiuni, inclusiv depresia, anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) și tulburările de alimentație.

Autohipnoza

Autohipnoza este un proces care are loc atunci când o persoană auto-induce o stare hipnotică. Este adesea folosit ca instrument de autoajutorare pentru controlul durerii sau gestionarea stresului.

Utilizările hipnozei

De ce ar putea o persoană să decidă să încerce hipnoza? În unele cazuri, oamenii ar putea căuta hipnoza pentru a ajuta la tratarea durerii cronice sau pentru a atenua durerea și anxietatea cauzate de proceduri medicale, cum ar fi intervenția chirurgicală sau nașterea.

Următoarele sunt doar câteva dintre aplicațiile pentru hipnoză care au fost demonstrate prin cercetări:

 • Atenuarea simptomelor asociate cu sindromul colonului iritabil (IBS).
 • Controlul durerii în timpul procedurilor dentare.
 • Eliminarea sau reducerea afecțiunilor pielii, inclusiv veruci și psoriasis.
 • Managementul anumitor simptome ale ADHD.
 • Tratamentul durerii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă.
 • Tratamentul și reducerea durerii în timpul nașterii.
 • Reducerea simptomelor de demență.
 • Reducerea greaței și vărsăturilor la pacienții cu cancer supuși chimioterapiei.

Impactul hipnozei

Ce impact are hipnoza? Experiența hipnozei poate varia dramatic de la o persoană la alta.

Unii indivizi hipnotizați raportează că au un sentiment de detașare sau de relaxare extremă în timpul stării hipnotice, în timp ce alții chiar simt că acțiunile lor par să apară în afara voinței lor conștiente. Alți indivizi pot rămâne pe deplin conștienți și capabili să poarte conversații în timp ce sunt sub hipnoză.

Experimentele cercetătorului Ernest Hilgard au demonstrat modul în care hipnoza poate fi folosită pentru a modifica dramatic percepțiile. După ce i-a instruit unui individ hipnotizat să nu simtă durere în braț, brațul participantului a fost apoi pus în apă cu gheață. În timp ce indivizii nehipnotizați au fost nevoiți să-și scoată brațul din apă după câteva secunde din cauza durerii, cei hipnotizați au putut să-și lase brațele în apa înghețată timp de câteva minute fără a experimenta durere.

Sfaturi

În timp ce mulți oameni cred că nu pot fi hipnotizați, cercetările au arătat că un număr mare de oameni sunt mai hipnotizabili decât cred ei. Cercetările sugerează că:

 • Între 10% și 15% dintre oameni sunt foarte receptivi la hipnoză.
 • Aproximativ 10% dintre adulți sunt considerați dificil sau imposibil de hipnotizat.
 • Copiii tind să fie mai sensibili la hipnoză.
 • Oamenii care pot deveni ușor absorbiți de fantezii sunt mult mai receptivi la hipnoză.

Dacă sunteți interesat să fiți hipnotizat, este important să vă amintiți să abordați experiența cu o minte deschisă. Oamenii care privesc hipnoza într-o lumină pozitivă tind să răspundă mai bine.

Dacă sunteți interesat să încercați hipnoterapie, este important să căutați un profesionist care are acreditări și experiență în utilizarea hipnozei ca instrument terapeutic.

Deși există multe locuri care oferă instruire și certificare în hipnoză, poate fi util să cauți un profesionist în sănătate mintală care a fost certificat de către Societatea de Hipnoză Clinică. Programul lor este deschis profesioniștilor din domeniul sănătății cu o diplomă de master.

Capcane potențiale

Neînțelegerile despre subiectul hipnozei sunt frecvente.

În timp ce amnezia poate apărea în cazuri foarte rare, oamenii își amintesc în general tot ce s-a întâmplat în timp ce au fost hipnotizați. Cu toate acestea, hipnoza poate avea un efect semnificativ asupra memoriei. Amnezia posthipnotică poate determina o persoană să uite anumite lucruri care au avut loc înainte sau în timpul hipnozei. Cu toate acestea, acest efect este în general limitat și temporar.

În timp ce hipnoza poate fi folosită pentru a îmbunătăți memoria, efectele au fost dramatic exagerate în media populară. Cercetările au descoperit că hipnoza nu duce la îmbunătățirea semnificativă a memoriei sau la acuratețea ei, însă hipnoza poate duce de fapt la amintiri false sau distorsionate.

În ciuda poveștilor despre oameni care sunt hipnotizați fără consimțământul lor, hipnoza necesită participarea voluntară a pacientului. Totuși, oamenii diferă în ceea ce privește cât de hipnotizabili și sugestivi sunt în timp ce sunt hipnozați. Cercetările sugerează că oamenii care sunt foarte sugestibili au mai multe șanse să experimenteze un sentiment redus de agenție în timp ce sunt sub hipnoză.

În timp ce oamenii simt adesea că acțiunile lor sub hipnoză par să aibă loc fără influența voinței lor, un hipnotizator nu te poate face să faci acțiuni care sunt împotriva dorințelor tale.

Deși hipnoza poate fi folosită pentru a îmbunătăți performanța, nu poate face oamenii mai puternici sau mai atletici decât capacitățile lor fizice existente.

Istoria hipnozei

Utilizarea stărilor de transă asemănătoare hipnotice datează de mii de ani, dar hipnoza a început să crească la sfârșitul secolului al XVIII-lea din munca unui medic pe nume Franz Mesmer. Practica a avut un început prost datorită concepțiilor mistice ale lui Mesmer, dar interesul s-a mutat în cele din urmă către o abordare mai științifică.

Hipnotismul a devenit mai important în domeniul psihologiei la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost folosit de Jean-Martin Charcot pentru a trata femeile care se confruntau cu ceea ce atunci era cunoscut sub numele de isterie. Această lucrare l-a influențat pe Sigmund Freud și dezvoltarea psihanalizei.

Mai recent, au existat o serie de teorii diferite pentru a explica exact cum funcționează hipnoza. Una dintre cele mai cunoscute teorii este teoria de neo-disociere a hipnozei a lui Hilgard.

Potrivit lui Hilgard, oamenii într-o stare hipnotică experimentează o conștiință divizată în care există două fluxuri diferite de activitate mentală. În timp ce un flux de conștiință răspunde sugestiilor hipnotizatorului, un alt flux disociat procesează informații în afara conștiinței conștiente a individului hipnotizat.

Dr. Iliuta Daniel

 

Omicron

Omicron este cea mai transmisibilă variantă a coronavirusului cunoscută până în prezent. De asemenea, pare să fie mai bun la evitarea protecției imunitare de la vaccinurile Covid-19. Cazurile au atins niveluri record în multe părți ale lumii, iar spitalele se încordează din nou sub povara infectaților.

Dar fracția de cazuri care duc la spitalizări și decese pare să fie mult mai mică în comparație cu alte variante. Deși există mai multe raportări de infecții avansate și reinfecții cu omicron, multe persoane expuse anterior raportează simptome ușoare, asemănătoare răcelii.

Unul dintre motive este că virusul în sine pare să fi suferit mutații într-un mod care duce la mai puține complicații periculoase. Cu toate acestea, este, de asemenea, clar că imunitatea pe scară largă absoarbe unele dintre cele mai grave efecte ale bolii, o tendință plină de speranță care este probabil să continue în 2022 și mai departe.

Faceți cunoștință cu celulele tale B și celulele T, protectorii tăi de durată împotriva pandemiei

Lumea este plină de atât de multe lucruri care ne pot îmbolnăvi – viruși, bacterii, paraziți, ciuperci, chiar și versiuni mutante ale propriilor noastre celule. Amenințările sunt variate și implacabile, dar la fel este și sistemul nostru imunitar. Este o orchestră de celule, proteine, organe și căi care se armonizează pentru a ține invadatorii la distanță. În formă simplificată, iată cum.

Când un agent patogen precum coronavirusul intră în organism pentru prima dată, acesta se confruntă cu sistemul imunitar înnăscut , care oferă protecție generalizată împotriva tuturor agenților patogeni, dar nu este întotdeauna suficient pentru a preveni boala de la sine. După ce o infecție prinde rădăcini, sistemul imunitar lansează un răspuns mai direcționat cu ceea ce este cunoscut sub numele de sistem imunitar adaptativ.

Anticorpii neutralizanți formează pilonul sistemului imunitar adaptativ. Virusul este împânzit cu proteine ​​în vârf (dându-i corona omonimă, adică coroană în latină), care se atașează de celulele umane pentru a începe procesul de infecție. Anticorpii în formă de Y se pot atașa de vârfurile virusului și îl pot împiedica să pătrundă în celule, neutralizând astfel agentul patogen. Părțile unui virus care pot declanșa un răspuns imun sunt cunoscute sub numele de antigene.

Anticorpii neutralizanți vă împiedică să vă infectați

Anticorpii neutralizanți sunt pretențioși cu privire la părțile virusului pe care le recunosc, cunoscute sub numele de epitopi. Dacă acele puncte de atașare de pe virus se schimbă, așa cum se întâmplă în multe variante de coronavirus, anticorpii pot deveni mai puțin eficienți. În lunile care urmează unei infecții sau imunizări, cantitatea acestor anticorpi neutralizanți scade și ea. Asta e de așteptat. Producerea de anticorpi necesită multă energie, astfel încât organismul produce mai puțini dintre aceștia după ce dispare o infecție.

Acest declin poate suna îngrijorător, dar sistemul imunitar are în magazie și alte instrumente puternice. Pentru început, există anticorpi non-neutralizanți. Acestea nu interferează direct cu modul în care funcționează virusul, dar pot ajuta sistemul imunitar să detecteze celulele infectate și să le marcheze pentru distrugere. Aceasta este o sarcină crucială, deoarece virușii nu pot face copii singuri: ei trebuie să controleze o celulă gazdă pentru a se reproduce. Odată ce un virus intră într-o celulă, nu este accesibil anticorpilor neutralizanți, dar anticorpii neneutralizanți care au învățat să recunoască celulele infectate pot totuși să tragă alarma.

Celulele tale B și T

Sarcina de a elimina celulele infectate revine unui grup de celule albe din sânge cunoscut sub numele de celule T citotoxice, uneori numite celule T ucigașe. Acestea provin din celulele stem din măduva osoasă și provoacă autodistrugerea celulelor infectate, fără a se încurca cu celulele normale.

Celulele T nu pot preveni infecția. Singurul mod în care o celulă T poate recunoaște că aveți o infecție este după ce o celulă a fost infectată.

Celulele T helper sunt un alt soi important de celule albe din sânge. Ele stimulează producția de anticorpi de către un grup diferit de globule albe numite celule B. Celulele B se formează în măduva osoasă și apoi migrează către ganglionii limfatici sau spre splină.

După o infecție sau o vaccinare, unele celule B și celule T rămân în jur, devenind celule B și celule T de memorie. Ei stau inactiv, uneori timp de zeci de ani, așteaptă să vadă dacă se întoarce un agent patogen. Dacă se întâmplă, se pot reactiva rapid.

Acesta este motivul pentru care o scădere a numărului de anticorpi neutralizanți nu este întotdeauna un dezastru. Chiar dacă concentrațiile de anticorpi neutralizanți scad atât de scăzute încât nu mai pot preveni o infecție, alte părți ale sistemului imunitar se pot acumula pentru a se asigura că virusul nu dăunează prea mult.

Sistemul nostru imunitar se adaptează, dar și virusul

Unii oficiali din domeniul sănătății spun acum că Covid-19 este atât de răspândit încât este posibil ca majoritatea oamenilor să se infecteze la un moment dat.  Este greu să procesezi ceea ce se întâmplă de fapt în acest moment, adică majoritatea oamenilor vor primi Covid. Ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că spitalele mai pot funcționa, transportul, alte servicii esențiale nu sunt perturbate în timp ce se întâmplă acest lucru.

Cu toate acestea, valurile de infecție pot crește la fel de repede cum se formează. Țări precum Regatul Unit și Africa de Sud au experimentat vârfuri îngrozitoare de omicron, dar ulterior au înregistrat scăderi abrupte în cazurile ulterioare.

Dacă aceste vârfuri în cazurile de Covid-19 duc la rezultate grave asupra sănătății depinde de munca în echipă a celulelor B, celulelor T și anticorpilor și de modul în care acestea rezistă oricăror noi mutații ale virusului. Este o zonă de cercetare activă pentru oamenii de știință.

„Vaccinurile și infecția anterioară s-ar putea să nu vă împiedice să fiți infectat de următoarele valuri de variante, dar vă poate ține departe de spital”

În ultimii doi ani, cu creșteri recurente ale cazurilor de Covid-19, anticorpii neutralizanți au ocupat centrul atenției. Suntem cu adevărat mai îngrijorați în acest moment, în mijlocul pandemiei, de durabilitatea acelui anticorp, deoarece ceea ce încercăm să facem este să prevenim transmiterea. Dar asta s-ar putea schimba.

Anticorpii de neutralizare rămân un punct de referință cheie pentru vaccinuri: oamenii de știință evaluează succesul și momentul vaccinurilor, parțial, măsurând numărul de anticorpi pe care îi provoacă în sângele nostru și cât timp rămân anticorpii. Când vaccinurile ARNm de la Moderna și Pfizer/BioNTech au fost în dezvoltare, au demonstrat că pot provoca un nivel ridicat de anticorpi neutralizanți. Studiile clinice ulterioare au arătat că acest lucru s-a tradus la o eficacitate de peste 90% în prevenirea bolilor.

Virusul are abilități multiple

Următorul test este cât de bine crește producția de anticorpi dacă același virus invadează din nou. Poate dura până la două săptămâni pentru a genera anticorpi după ce ați fost expus la un virus pentru prima dată, dar producția poate crește mult mai rapid în timpul unei a doua infecții.

În același timp, un virus este rareori la fel când revine. Virușii mută frecvent pe măsură ce se reproduc, iar virușii ARN precum SARS-CoV-2 sunt în mod special predispuși la schimbare. Versiunile virusului cu grupări distincte de mutații sunt clasificate ca variante, cum ar fi omicron, delta și alfa. Sistemul nostru imunitar devine din ce în ce mai puternic și mai rapid, dar modificările aduse virusului au încă potențialul de a le arunca în buclă.

Deja, unele companii dezvoltă vaccinuri specifice pentru omicron , dar este posibil să nu ajungă pe piață luni de zile. Fotografiile reformulate pot fi prea puține, prea târziu. Între timp, trebuie să ne bazăm pe imunitatea pe care o avem deja, inclusiv pe creșterea numărului de anticorpi care provine din dozele de rapel de vaccinuri Covid-19.

În cele din urmă vom ajunge la un echilibru cu Covid-19

Mai sunt multe de învățat despre modul în care toate elementele sistemului imunitar lucrează împreună de-a lungul timpului pentru a opri Covid-19, iar unele dintre răspunsuri vor deveni evidente abia cu timpul. Iar comportamentul ciudat al lui omicron îi obligă pe cercetători să regândească ceea ce au învățat.

Vestea bună este că multe aspecte ale sistemului nostru imunitar par să se ocupe, de asemenea, de cea mai recentă variantă. „Din ceea ce am văzut, răspunsurile celulelor T funcționează încă destul de bine împotriva omicronilor”, a spus Brianne Barker , cercetător de vaccinuri la Universitatea Drew. „Cred că mai avem puțin timp” în care protecția imunitară va rămâne intacte.

Imunitatea va continua să crească în întreaga populație și va toci marginile ascuțite ale pandemiei, chiar dacă virusul se va schimba. Este puțin probabil ca Covid-19 să dispară în întregime. Pe măsură ce circulă, va continua să sufere mutații și poate provoca focare sporadice. Dar sistemul nostru imunitar face progrese.

Dr. Iliuță Daniel

Suntem un magazin specializat in distributia de echipament  medical de calitate superioara dedicat personalului sanitar.

Categorii

Copyright © 2021 MedSmart & FirmeSrl . All Rights Reserved.

Add to cart